30 Nisan 2011 Cumartesi

FARE İLE KURBAĞA




Bir fare ile kurbağa uzun zamandır samimi iki arkadaşlık hayatı yaşıyorlardı.Kurbaga genelikle farenin evine gider yemek yerdi.Bu bir süre böyle devam etti,bir gün kurbaga farenin evine gelerek :



"Hep ben sana yemege geliyorum ,Bir günde sen bana gel böyle ayıp oluyor" dedi.Fakat bir problem vardı. Kurbağanın evi, derenin öbür ucundaydı.Fare oraya nasıl atlıyabilirdi ki?

Günlerce gelip giden kurbağa o kadar ısrar etti ki,Fare bu ısrarlara dayanamadı.Kurbağa karşıya geçirmek için fareye yardımcı olacaktı.Fare kendisini kurbaganın sırtına iyice bağladıve iki arkadaş dereyi geçmeye başladılar.Derenin ortasına gelince kurbaganın aklına fareyi bogmak geldi.Onu alıp derenin içine batırdı.Fare bağırmaya çalıştı.Oradan geçen kuş kurbağayı yedi faredde oradan kaçtı.

"Kötülük yapan cezasını bulur."








29 Nisan 2011 Cuma

DENİZANALARI BİLİMİNSANLARINA YARDIMCI

Denizin deriniklerinde yaşayan denizanası türü var.Bu denizanası yeşil bir ışık saçıyor.Bunu da denizanasında bulunan iki protein sağlıyor.Bu proteinden biri "mavi floresan proteini" digeri de "yeşil florasan proteini"dir.Yeşil proteinin önemli bir özelligi var.Bunuda bir öyküsü var bakalım neymiş...

Işık saçan bu denizanası uzun süre merak konusu olmuş.

bin dokuz yüz atmış yılında japonyalı organik kimyacı Osamu shimura denizanalarının ışık saçmasının mavi floresan proteinin denizanasının besinlerinden aldıgı ve yeşil ışıkta maviyi emdigini ortaya koyar.

bin dokuz yüz doksan iki yılında Amarikalı biyokimyacı Douglas Prasher da yeşil florasen proteinin üretiminden sorumlu olan geni keşfeti.

Bu araştırmacılardan biride martin.Martin ,bu gen örneklerini kullanarak bakteriler üzerinde araştırmalar yapar.

Roger tisen de yeşil floresan rengini başka canlılara kullanarak onların yeşil florasan renginde olmasını ve bu yeşil florasan rengi dışında başka renklerde bulmuştur

23 Nisan 2011 Cumartesi

MARİFETLİ KEÇİLER

Afrikada argan adlı ağaçın tohumundan yağ elde edilir.Bu ağaç dikenleri olduğu için insanlar ağaca çıkıp meyveleri topluyamaz.Tohumlar meyvenin içindedir.Keçiler Argan adlı ağacın meyvesini çok severler.Biliyorsunuz keçiler ağaca kolayca çıkar.Dikenlerine aldırış etmeden argan ağacına çıkar ve meyveleri yer.Tohumlarıda yutar.Bir müddet sonra tohumlar keçinin dışkısıyla tüm çıkar.Bunun nedeni ise tohumların sert olmasıdır.Keçinin dışkısından çıkan tohum yağ olmak için iyice yıkanır.Bu yağ çok meşhur ve güzeldir.Ama keçiler artık çok işe yaramaz çünkü günümüzde makinelerle tohumlar alınır.

keçilerin gözleri dikdörtgen şeklindedir.
10-12 yıl yaşarlar.

10 Nisan 2011 Pazar

MİNE 'NİN MACERASI

Merhaba ben Mine size en kötü en güzel en komik anılarımı anlatacagım.Birincisi Her günkü gibi okuldan eve gelip elerimi yıkadım.Annem o sırada yazlıklarımı çıkarıyordu arasından en sevdigim yeşil şortumu gördüm.Annem onu iki yıl önce almasına rağmen hala yeni gibi duruyordu.Annemden izin istedim: Anne şortumu giyebilir miyim? annem: havalar sıcaklayınca neden olmasın. çok mutlu oldum hafta sonu şortumu giydim ve arkadaşlarımın yanına gittim.Arkadaşlarım şortumu hep imrenerek bakıyordu. Bir gün annem onu yakadı ve asdı askıdan almak için balkona çıktı ama şotum yoktu.Her yere baktık ama bulamadık çok üzüldüm.Parka gittim parkta benim şortumun aynısından bir çocukta gördüm ve yanına gittim ona. o benim şortum olabilir etiktine ismimi yazdım bakim dedim olmaz deyince eve gittim anneme söyledim annem parka geldinde çocuk gitmişti ve bu anıda burda bitti.